Dél-dunántúli barangolás

pécsi szállodával

Baranya megye hazánk egyik legsokszínűbb vidéke. Ez egyaránt igaz a megye természetföldrajzi adottságaira és kultúrájára is, hiszen programunk során a Mecsek 600 m feletti csúcsaitól a Villányi-hegység lankáin keresztül a Duna és a Dráva völgyének térségéig sokféle felszíni formával és különböző korok izgalmas emlékeivel (ókeresztény, középkori, török, barokk, modern stb.) találkozhatnak az érdeklődők.
Négynapos utazásunkat csillagtúraszerűen, egy pécsi szállodából bonyolítjuk, így a vidék megismerésén túl Európa 2010. évi Kulturális Fővárosának forgatagát is magunkba szippanthatjuk.

1. nap: Mohács, Pécs (belváros)

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 5.45-kor. Budapestről az autóbusz 7 órakor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Dunaújváros – Paks – Szekszárd útvonalon a Baranya megyei Mohácsra.
Mohács városa elsősorban az 1526. évi csatavesztés miatt került be a történelemkönyvekbe, így első megállónk a várostól délre fekvő Nemzeti Emlékhely. Az 1976-ban megnyílt park 1700 szerencsétlenül járt magyar katona nyughelye, de a főhajtáson túl a csata történetével is megismerkedhetnek a látogatók (kiállítás, filmvetítés stb.). Ezt követően séta Mohács központjában, lehetőség a híres Busóudvar megtekintésére, amely elénk varázsolja ennek a különös népszokásnak a hangulatát.
A kora délutáni órákban továbbutazás a kellemes klímája miatt mediterránnak mondott Pécsre, Magyarország 5. legnagyobb városába. A települést – Sopianae néven – még a rómaiak alapították a II. század elején; gyakorlatilag azóta kulturális fellegvár (egyházi központ, egyetemváros). Ókeresztény emlékei az UNESCO Világörökség részét képezik. Városnéző séta Pécs belvárosában (székesegyház, püspöki palota, ókeresztény emlékek, dzsámi, Széchenyi tér, Zsolnay-kút, Király utca – a város fő sétálóutcája), majd lehetőség idegenvezetőnkkel a Csontváry Múzeum meglátogatására.
Szállás Pécsen, a belváros közvetlen közelében (3 éj).

2. nap: Máriagyűd, Siklós, Nagyharsány, Villány, Villánykövesd (borkóstoló), Pécs (Mecsek)

Egész napos kirándulás Baranya megye délkeleti részébe. Első megállónk Máriagyűd, az ország egyik legrégebbi Mária-kegyhelye, ahová a hagyomány szerint pécsi püspökként maga Janus Pannonius is elzarándokolt. Látogatás a bazilikában, majd továbbutazás Siklósra.
A Villányi-hegység lábainál elterülő Siklós várát a XIII. században emelték, de a jó állapotú erődítményt a „Tenkes kapitánya” című filmsorozat tette országszerte ismertté. A vármúzeum megtekintése során utasaink gótikus és reneszánsz részleteket, várbörtönt, rózsakertet, bormúzeumot és sok egyéb érdekességet is láthatnak. Ezt követően séta Siklós belvárosában (érdekes ortodox templom, dzsámi stb.).
A kora délutáni órákban továbbutazás Villányba, útközben megálló Nagyharsány község Árpád-kori templománál. A „bor városaként” is emlegetett Villány napjainkban Magyarország egyik legvonzóbb borvidékévé nőtte ki magát. A Villányi-hegység lejtőin a XVII. század vége óta foglalkozik szőlőtermesztéssel az alapvetően német eredetű lakosság, így nem csoda, hogy hosszú évszázadok óta készülnek itt a jobbnál jobb vörösborok. Szabadidő Villány központjában, a pincefaluban, majd látogatás a szomszédos Villánykövesd egy híres pincészetében (borkóstoló).
Ezen a napon a késő délutáni órákban térünk vissza Pécsre, így még marad idő megismerkedni a Mecsek lábánál épült megyeszékhely hegyvidéki részeivel: Tettye, tettyei romok stb.

3. nap: Orfű, Szigetvár, Ormánság (Sellye, Kórós)

A Mecsek hegyein átkelve az Orfű község mellett létrehozott mesterséges tavaknál kezdjük a napot: ismerkedés a vidék hangulatával a tavakat körülölelő panorámaútról, majd lehetőség a Kemencés Udvar és a tájház megtekintésére.
A késő délelőtti órákban nyugat felé indulunk, következő megállónk Szigetvár. A vár 1566. évi török ostroma az önfeláldozás szép példája, hiszen a felmentő sereg híján minden reményét elvesztő védősereg Zrínyi Miklós vezetésével a csata végén kirohant a többszörös túlerőben lévő törökök közé. Az események jelentőségét növeli, hogy az ostrom során veszítette életét – ágyban, párnák közt – a már idős Nagy Szulejmán szultán is. A csatának a híres hadvezér dédunokája, a költő Zrínyi Miklós állított emléket „Szigeti veszedelem” című eposzában. A vár megtekintésén túl utasainknak városnéző sétára is lehetősége nyílik, sőt a program végén a Magyar-Török Barátság Parkjába is ellátogatunk, amit 1994-ben alapítottak a megbékélés jegyében.
Délután továbbutazás a Dunántúl egyik legeredetibb néprajzi tájegységébe, a Dráva árterületén fekvő Ormánságba. A terület „fővárosában”, Sellyén, lehetőség az érdekes Ormánsági Múzeum megtekintésére (népművészeti emlékek, szánon húzott talpasház stb.), majd séta a Draskovich-kastély kellemes parkjában. Következő megállónk Kórós, ismerkedés a református templom egyedülálló festett kazettás mennyezetével.
A kora esti órákban visszautazás Pécsre.

4. nap: Pécs (Zsolnay-negyed), Pécsvárad, Zengővárkony, Óbánya

A délelőttöt még Pécsett töltjük: látogatás a Zsolnay Kulturális Negyedben, ami a 2010. évi Európa Kulturális Fővárosa projekt legjelentősebb beruházása volt. Az 1853-ban alapított Zsolnay porcelángyár területén egy modern kulturális fellegvárat alakítottak ki. Ismerkedés a Zsolnay család és a gyár történetével, az eozin titkával, lehetőség a Látványmanufaktúra és a legszebb Zsolnay tárgyakat felvonultató Gyugyi kiállítás megtekintésére.
A déli órákban búcsú Pécstől, következő megállónk Pécsvárad. Látogatás a Szent István király alapította bencés kolostor romjainak és a körülötte felépített ősi várnak a területén, ahol annak idején Vak Béla királyunk ifjúkori éveit töltötte. A vármúzeum legérdekesebb része az a jó állapotban fennmaradt román stílusú kápolna, ahol még freskótöredékek is tanulmányozhatók.
Szabadidőt követően továbbutazás a szomszédos Zengővárkony községbe, lehetőség a Míves Tojás Gyűjtemény megtekintésére. A múzeum egyedülálló kincsei betekintést nyújtanak a húsvéti időszakhoz kapcsolódó népszokások világába.
Programunkat a Mecsek erdőségei között megbúvó Óbányán zárjuk. A többségében svábok lakta, alig 100 lelkes falucskát természeti értékei és jól karbantartott házai miatt sokan „magyar Svájc”-ként emlegetik. Séta a faluban a pisztrángos tóig, majd szabadidő, illetve könnyű túrázási lehetőség.
Hazautazás a Szekszárd – Paks – Dunaújváros útvonalon. Érkezés Budapestre, majd Székesfehérvárra az esti órákban.

4. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában