Mesebeli India II.

az Arany Háromszög, Rajasthan és Mumbai (Bombay)

A Mesebeli India II. programunk először bejárja a híres Arany Háromszöget: megnézzük Delhit (a fővárost), Agrát (a Taj Mahal városát) és Jaipurt (a látnivalókban leggazdagabb tartomány, Rajasthan fővárosát). Ezt követően Rajasthan belseje felé vesszük az irányt, és megcsodáljuk a tartomány néhány kiemelkedő látnivalóját Pushkarban, Jodhpurban, Ranakpurban és Udaipurban. Innen Mumbaiba (Bombaybe) repülünk, és a tengerparti metropolisz megtekintésével búcsúzunk Indiától.

1. nap:

Elutazás Budapestről egyszeri átszállással Delhibe.

2. nap: Delhi

Érkezés India fővárosába a kora reggeli órákban, majd városnézés, melynek során mind Ódelhi, mind Újdelhi legfontosabb nevezetességeit látni fogjuk. A főbb attrakciók a következők: a hatalmas Vörös Erőd, a Jama Masjid (India legnagyobb mecsete), Gurudwara Bangla Sahib szikh templom, Lakshmi Narayan-templom (az egyik legszebb hindu templom), India kapu, Parlament, Elnöki palota és a Qutab Minar komplexum (a XII. századi 72 méter magas győzelmi toronnyal). Szállás Delhiben (1 éj). Ezen a napon viszonylag korán nyugovóra térünk, hiszen az előző éjszakai repülés miatt fáradt lesz a csoport.

3. nap: Delhi

Délelőtt a városnézés folytatása Delhiben, ami az előző napon nem fért bele, azt ennek a napnak a délelőttjén nézzük meg. A déli órákban indulás Agra irányába. Delhi külvárosában még megnézzük a város egyik legkülönlegesebb építményét, a Sydney-i Operaházra emlékeztető, lótuszvirág formájú Bahai-templomot. Szállás Agrában (2 éj).

4. nap: Sikandra, Agra

Egész napos program Agrában és környékén. Először a szomszédos Sikandrában megtekintjük Nagy Akbar császár impozáns mauzóleumát, majd a hatalmas Agrai erőd meglátogatása következik. Benne található Akbar császár gyönyörű palotakomplexuma. Ezután a mogul építészet gyöngyszemét, Itimád-ud-Dauláh síremlékét nézzük meg („márvány ékszerdoboznak” is szokták nevezni).
A délutáni program fő attrakcióját a Taj Mahal megtekintése jelenti. A lenyűgöző méretű, fehér márványból készült építmény szépségét nem lehet leírni, látni kell. Nem véletlenül választották be néhány éve a mostani világ 7 csodája közé.

5. nap: Fatehpur Sikri, Jaipur

Búcsú Agrától, utazás Jaipur irányába. Az 1570-es években Akbar császár egy Sikri nevű falu mellett építtette fel pompás uralkodói rezidenciáját. Néhány év múlva a császár elköltözött, a palotaegyüttest többé nem használták. Fatehpur Sikri ettől függetlenül lenyűgöző, több mint 400 év után is nagyszerű állapotban van. Az egykori uralkodói székhely és a mellette lévő impozáns mecset megtekintése után továbbutazás Jaipurba, a híres „rózsaszínű városba” (UNESCO világörökség). Az autóbuszból megcsodáljuk a falakkal körülvett óváros jellegzetes rózsaszínű házsorait, a városkapukat, fotószünetet tartunk a különleges, indo-szaracén stílusban épült Albert Hallnál. Természetesen a bazárlátogatás sem maradhat ki a programból. Szállás Jaipurban (2 éj).

6. nap: Amber-erődpalota, Jaipur

Délelőtt néhány Jaipur körüli látnivalóval ismerkedünk. Az első programunk Gaitor (művészi uralkodói síremlékek), majd fotószünet a romantikus Jal Mahalnál. A festői tavi kastély szinte úszik a Man Sagar-tó vizén. Ezután kirándulás egy Jaipur melletti kisvárosba, Amberbe. Itt található az a hatalmas XVI. századi erődpalota, amely a maharadzsa székhelye volt, mielőtt megépült a jaipuri városi palota. A kívülről talán kevésbé látványos erődkomplexum belül rengeteg kincset rejt, valóságos paradicsoma a művészetek kedvelőinek. A részvételi díj tartalmazza a feljutást az erődhöz dzsipekkel, de valószínűleg lesz lehetőség a bejáratot elefántháton is megközelíteni. Ennek felára: kb. 10 USD/fő.
Délután folytatódik a jaipuri városnézés. Fotószünet a Szelek palotájánál, majd megnézzük a maharadzsa elbűvölő városi palotaegyüttesét, valamint a régi India fejlett csillagászati ismereteit bizonyító ősi obszervatóriumot (Jantar Mantar).

7. nap: Pushkar

Utazás a Nagy Indiai Sivatag szélén fekvő Jodhpurba, Rajasthan második legnagyobb városába. Útközben egy kis kitérőt teszünk a „400 templom városába”, Pushkarba, mely egy bájos tó partján található. A város különleges nevezetessége a Brahma-templom, hiszen a hinduizmus főistenének csak nagyon kevés templomot szenteltek egész Indiában.
Szállás Jodhpurban (2 éj).

8. nap: Jodhpur, Mandore

Félnapos városnézés a „kék városban”, Jodhpurban. A program során látjuk a város több pompás épületét, például a 348 helyiségből álló Umaid Bhawan palotát vagy a Jaswant Thada csodálatos fehér márvány mauzóleumot. A városnézés fénypontját a város fölé magasodó, monumentális Mehrangarh várkastély pazar termeinek megtekintése jelenti. Délután kirándulás egy évszázadokkal ezelőtt elhagyott fővárosba, Mandoréba. A romok és az egykori uralkodók mauzóleumai most egy nagyon szép kertben állnak.

9. nap: Ranakpur

Utazás Udaipur városába, Rajasthan legdélibb részébe. Útközben Ranakpurban egy káprázatosan szép templomegyüttest nézünk meg (talán a legszebb dzsain templom Indiában). A 29 terem mennyezetét összesen 1444 márványból faragott oszlop tartja, melyek között nincs két egyforma, egyik szebb, mint a másik.
Szállás Udaipurban (2 éj).

10. nap: Udaipur

A tavak városa, a hegyekkel körülvett Udaipur sokak szerint India legromantikusabb települése, nem véletlenül nevezik a Kelet Velencéjének. Az egész napot itt töltjük, ismerkedünk a város meseszép palotáival, templomaival, kertjeivel, szigeteivel. Megnézzük természetesen a város fő attrakcióját, a maharadzsa lenyűgöző városi palotaegyüttesét is.

11. nap: Udaipur, Mumbai (Bombay)

Délelőtt pihenés, szabad program Udaipurban, majd transzfer a város repülőterére, utazás Mumbaiba. A közel húszmilliós Mumbai (az egykori Bombay) India legforgalmasabb kikötővárosa, az ország gazdasági központja, a világ filmiparának legnagyobb centruma (Bollywood). Szállás Mumbaiban (2 éj).

12. nap: Mumbai (Bombay), Elephanta-sziget

Mumbaiban a félnapos városnézés során látjuk a belváros leghíresebb épületeit az India-kaputól a monumentális Viktória pályaudvarig, valamint látogatást teszünk India egyik legjelentősebb múzeumában, a Prince of Wales Múzeumban. Délután hajókirándulás a közeli Elephanta-sziget több mint 1000 éves barlangtemplomaihoz, melyek szobrászati remekműveket őriznek (UNESCO világörökség).

13. nap:

Transzfer a repülőtérre, a reggeli órákban elutazás Indiából egyszeri átszállással Budapestre. Érkezés Ferihegyre az esti órákban.

12. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában